American Express briljerar inte

Jag är nu inne på mitt andra år med Amex Eurobonus-kort. Första året passerade utan problem – jag betalade med kortet, fick fakturor och poängen ramlade in på Eurobonus-kontot.

8 december ringde Amex bedrägeriavdelning och meddelade att misstänkta transaktioner hade försökt genomföras på mitt kortnummer. På deras rekommendation spärrades kortet och ett nytt skulle skickas ut. Eftersom det närmade sig jul ville jag förvissa mig om att det nya kortet skulle hinna komma före julledigheten och det skulle inte vara några problem enligt personen jag pratade med, det kunde ta upp till tio dagar för det nya kortet att komma.

Veckan innan jul hade inget kort kommit och jag kontaktar Amex den 20 december för att kolla att allt är OK. Jag får besked att kortet ska ha skickats. 23 december är jag på väg till Polen för julfirande och jag ringer igen för att påpeka att kortet faktiskt inte hann komma innan jul. Då får jag besked om att nya kortet skickades den 21 december. Det har alltså tagit 13 dagar att skapa ett nytt kort, innan det ens går iväg till mig. Dessutom säger de att bedrägeriavdelningen lyckats beställa två nya kort och att jag ska använda det kort som slutar på “12345” när de kommer.

Första vardagen 2012 ringer jag på nytt Amex eftersom det fortfarande inte dykt upp något kort. Ny information igen, de ser i sina system att det trots allt bara skickats ut ett kort till mig, det som slutar på “12345”.

6 januari har jag till slut ett kort i brevlådan, men det kortnumret slutar inte alls på “12345”. Nytt samtal 9 januari. Nu säger de att det trots allt är ett kort till på väg och de kan inte förstå att det inte kommit fram än. De kan dock aktivera det kort som redan dykt upp så att jag kan börja använda det i väntan på det andra, alltid något.

Amex, det är bra att ni reagerar när det dyker upp misstänkta transaktioner, men det får inte ta en månad att få ett ersättningskort. Se dessutom till att ni kan lita på informationen i era system, nu känns det som ni sitter och gissar när ni säger att kort är skickat (men det uppenbarligen inte var det). Kortet är ju inte gratis, så lite bättre än detta borde ni prestera. Ett mail skickat till kundservice@aexp.com 21 december har jag för övrigt aldrig fått någon respons på.

Ska också säga att jag fick några Eurobonus-poäng för strulet, för att jag inte kunnat nyttja kortet på en månad. Dessutom har alla jag pratat med på kundtjänsten varit supertrevliga, men det hjälper ju inte när informationen de lämnar är knapphändig.

Jag kanske borde behållt mitt Eurocard som backupkort… Vad har ni för erfarenheter av Amex?

Uppdatering 2012-01-13: Ringer kundtjänst igen för att fråga vad pin-koden på nya kortet är, eftersom den inte godkändes när jag försökte genomföra ett köp tidigare i veckan. Enligt pappret som jag fick med kortet skulle koden vara densamma som tidigare. Då säger personen jag får tala med att mitt kort inte är aktiverat, trots att kundtjänsten skulle göra det för en vecka sen. Suck. Minuspoäng igen. Dessutom har mina misslyckade pinkodsförsök tydligen låst chipet på kortet, vilket gör att de måste skicka ut ett nytt kort igen. Eftersom det börjar bli brådis inför min semester lovade de att detta (som blir ett tillfälligt kort) ska vara framme imorgon lördag, med lördagsutdelning. Det tror jag inte mycket på men vi får se.

Uppdatering 2012-01-14: Självklart dök det inte upp något kort idag. Amex, vad håller ni på med?? Om ni mot förmodan skulle googla efter ert företagsnamn och hittar den här bloggposten – kommentera gärna!