När blir wifi på Arlanda gratis?

För några veckor sen hade några av oss en diskussion med Arlanda på Twitter om varför deras wifi inte är gratis som på många andra flygplatser. Arlandas motivering löd:

@ @ Vi har valt att ta betalt för WiFi eftersom vi erbjuder en bättre tjänst än många andra flygplatser gör.
@Arlanda
Arlanda Airport

Så här fortsatte diskussionen:

@ Vad innebär "bättre" i det fallet? @ @
@videren
Jan Viderén
@ @ @ Med bättre WiFi menar vi hög tillgänglighet, bra täckning & fri tfnsupport (kl.06-22) /Malla
@Arlanda
Arlanda Airport
@ @ @ Bra täckning och hög tillgänglighet har många andra också. Och då behövs knappt tfnsupport?
@videren
Jan Viderén
@ @ @ Tips - skippa tfn-supporten och skippa även kostnaden för användandet.
@videren
Jan Viderén
Ledsen @, denna diskussion kommer ni inte vinna. Finns inga bra arg. att ta betalt för wifi @ @ @
@brinkenfeldt
Sebastian Brinkenfel
@ Precis, det ger en så oerhörd positiv upplevelse för resenär när man hittar gratis wifi. @ @
@videren
Jan Viderén

Idag skickade jag en uppföljningsfråga till @arlanda för att se hur det gått. (jag hade för mig att det var längre sedan vi diskuterade frågan, men det var visst bara ett par veckor)

@ Äsch. @ hur gick det när ni framförde synpunkterna om gratis wifi på ARN till ansvariga? Diskuss för ett par mån sen...
@videren
Jan Viderén
@ Jag har framfört era synpunkter om WiFi till de ansvariga för vårt WiFi men en eventuell ändring är i dagsläget inte på gång /Malla
@Arlanda
Arlanda Airport

Vi är många som är överens om att storflygplatser bör erbjuda gratis wifi till de resenärer som reser dit, därifrån eller kanske bara byter plan. Själv vet jag hur glad jag blir när jag kommer till en ny flygplats och upptäcker att de har gratis wifi och man slipper roaming-kostnaden för att kolla upp det viktigaste efter ankomst – hur tar man sig enklast in till stan etc? Arlanda avslutade diskussionen med Emanuel för två veckor sen med att skriva att han kan maila frågor och synpunkter till Swedavias Arlanda-mailbox. Även om “M” bakom Twitterkontot framfört synpunkterna till wifi-ansvariga på Arlanda, kan vi väl hjälpas åt att få dem att förstå hur mycket det skulle uppskattas om internetaccess erbjöds alla Arlandas resenärer gratis. Här kommer mitt mail jag skickar iväg, använd gärna det som mall om ni vill göra detsamma.

mailto:info.arlanda@swedavia.se?subject=Wifi på ARN

Hej Arlanda/Swedavia!

Jag vet att ni fått önskemålet från flera håll tidigare, men här kommer det igen. Är det inte dags att Arlanda gör som så många andra flygplatser – börjar erbjuda internetaccess gratis till resenärer som passerar flygplatsen? Ni motiverar att ni tar betalt med att tjänsten är bättre än vad som erbjuds på andra platser och “bättre” är alltså “hög tillgänglighet, bra täckning och fri telefonsupport 16 timmar/dygn”. Hög tillgänglighet och bra täckning är väl en självklarhet om man ska erbjuda ett wifi-nät, så de punkterna säger jag inget om, men bemannad telefonsupport? Hur kan den kallas fri om man betalar för internettjänsten? Ta bort den kostnaden och se till att wifi:t blir gratis att använda i stället, det skulle hjälpa väldigt många utländska besökare som kommer till Stockholm. Sätt möjligen supporten bakom ett betalnummer för dem som faktiskt behöver hjälp. Om täckningen är bra och tillgängligheten hög ska det inte behövas nån support. Det ger en goodwill för både flygplatsen och Sverige när det erbjuds gratis och jag är övertygad om att de wifi-intäkter som tappas tas igen på fik och restauranger på ARN när resenärer sätter sig och fikar eller äter samtidigt som de plockar fram laptopen.

Bästa hälsningar

Jan Viderén

 

Uppdatering 21 december. Fick autosvar från Swedavia:

“Vi har tagit emot ditt mail och återkommer inom kort.

För brådskande ärenden var god ring 08-797 60 00 då denna mail endast besvaras nattetid.”

Besvaras endast nattetid? Det var lite ovanligt.

Uppdatering 11 januari 2012. Har fortfarande inte fått någon respons från Swedavia.