#ff #ffse till alla företag som är aktiva på Twitter

Oftast brukar ju #ff och #ffse hålla till på Twitter, men idag tänkte jag utveckla Follow Friday lite i bloggen för att förstärka hur mycket jag uppskattar alla företag som är aktiva på Twitter. Då menar jag företag som inte bara har ett Twitterkonto som trycker ut länkar till blogginlägg eller dylikt, utan företag som aktivt deltar och besvarar kunders (och möjligt blivande kunders) frågor på ett snabbt och effektivt sätt.

SJ

SJ. Företaget som nästan alla har någon relation till, positiv eller negativ. Även om vi är många som önskar att de utökade sina Twittertider så att de täcker rush hour på morgonen och kvällen då många reser, så tycker jag Twittergänget gör en bra insats. Och SJ försöker faktiskt hjälpa sina resenärer, även om det ofta är klagomålen som tar störst plats i Twitterkanalen. Här ett exempel från igår morse:

OK, nu ska @ ha en enorm eloge. De kunde inte ha löst det här bättre än de gjorde. Oj, vad snyggt.
@stroemberg
Fredrik Strömberg

Wiggo the wrapper

Wiggo the wrapper. Min senaste Twitterförälskelse 🙂 Wiggo the wrapper, som säljer lunchwraps på ett par ställen i Stockholm är väldigt aktiva på Twitter och besvarar inte enbart mentions till dem, utan söker aktivt upp kunder genom att besvara tweets som handlar om mat, lunch och dylikt. Suveränt!

Telia

Telia. Oh Telia. Just nu är jag inte särskilt glad på dem pga det värdelösa 3G-nätet de erbjuder i Stockholm för närvarande, men deras Twitternärvaro gillar jag ändå. Alla företag som är så enkla att nå är värda att uppmärksammas.

Linas Matkasse

Linas matkasse. Hos dem har vi varit kunder ganska länge, även om vi har satt våra leveranser på paus för tillfället. Bra aktivitet på Twitter – kanon! Att de dessutom bedriver ett biståndsprojekt i Kenya, där deras kunder har möjlighet att hjälpa till, det är ju himla bra! Just nu kan du förresten tävla om att få följa med som rapportör när de åker ner och besöker sitt projekt i Kenya.

SL. Nån som har koll på om SL ska börja aktivera sitt Twitterkonto snart? De kunde verkligen dra nytta av att kunna pusha ut trafikstörningar via Twitter och kunna kommunicera med resenärerna den vägen.

Uppdatering 1 redan innan det här inlägget är publicerat: I eftermiddag (det är 8 september när jag skriver detta) dyker kontot @SLkundservice upp.

Nu finns SLs kundtjänst på Twitter, vi ger information och svarar till viss del på aktuella frågor angående lokaltrafiken i Storstockholm.

Dock råder det lite osäkerhet om det verkligen är SL som står bakom det. Kontot har fått många frågor under dagen om hur de kommer hantera sin Twitternärvaro, men det enda de svarat gällande detta är denna tweet:

. @ För information om SLs komunikationssattsningar så kan du kontakta vår marknadsavdelning via växeln. 08-686 16 00

Ingen skulle bli gladare än jag om det verkligen var SL som kommit igång med Twitter, men vi ropar inte hej ännu.

Uppdatering 2: @matsnystrom, som tydligen jobbar på SL, har svaret på vår fråga. Så tyvärr, ingen SL-närvaro på Twitter ännu alltså.

@ är inte officiell SL-kanal. #fake
@matsnystrom
Mats Nyström

Kort därefter kom hela lösningen på mysteriet i Jack Werners blogg.

Jag tycker att Twitter borde göra det enklare att få ett “verified account”, så att man kan lita på fler Twitterkonton. Jag skulle vilja få mitt eget konto verified!

Vilka är era favoritföretag när det gäller Twitternärvaro? Kommentera gärna!

Uppdatering 10 september: Jag glömde skriva att jag slängde iväg frågan till SLs kundtjänst i torsdags för att fråga om de kände till det nyöppnade Twitterkontot. Jag: “Idag dök twitterkontot @SLKundservice upp, är det verkligen ni som står bakom det? Jag ser ingen ny info om Twitternärvaro här på webbsidan.”

Kl 17.06 igår fredag kom så svaret:

SL Kundtjänst svar

Ridå. Tack för att du hörde av dig!

Uppdatering igen, 10 september:

@kazarnowicz twittrade ut i eftermiddags:

Autentiskt citat från SL "Nej det är inte SL som tillhandahåller twitter" (via @ http://t.co/ViLZsif)
@kazarnowicz
Micke Kazarnowicz

Tjugo minuter efteråt svarade @stefanronge, anställd på Deportivo som jobbar med SL, och tyckte min slutkläm var “ohedelig”.

@ Nu jobbar ju jag med SL, men kanske borde nämnas att SLs onlineansvarige svarade på Werners inlägg rätt snabbt? @
@stefanronge
Stefan Ronge
@ Med en uttömmande förklaring kring hur de resonerar. Slutklämmen på blogginlägget blir rätt ohederlig nu. @
@stefanronge
Stefan Ronge

Dock var det ju främst formuleringen “Nej det är inte SL som tillhandahåller twitter” som var orsak till den slutklämmen. Första känslan jag fick var att personen på kundtjänst inte vet riktigt vad Twitter är. Jag har läst Robert Fromells kommentar på Jack Werners blogg igen och undrar varför olika personer ger så helt olika svar? Det borde finnas något standardsvar om någon undrar om SLs Twitternärvaro, eftersom @SL_AB funnits ganska länge. Dock tycker jag inte Fromells svar var övertydligt. Vad innebär t ex “På Twitter har vi än så länge bara ett reserverat konto (twitter.com/SL_AB) men följer noga det som skrivs“? Innebär det att de läser alla mentions och eventuellt agerar på dem på något sätt, utan att svara tillbaka? “människor har en väldigt varierande grad av onlinenärvaro“. Nån som har statistik på hur många av SLs resenärer som har någon variant av smartphone? Eller det krävs ju inte ens en “smartphone” för att kunna läsa RSS förresten (se nedan).

Jag ser att @SL_AB registrerades för exakt 2.5 år sedan. Vad krävs för att sparka igång aktiviteten där? Nån form av namninsamling från de twittrare som skulle ha nytta av att kunna få information från och kommunicera med SL via den kanalen? Är det osäkerheten i hur många av SLs resenärer som faktiskt skulle nyttja det som gör att det dröjer? Eller SL vill inte få in alla klagomål via ännu en kanal? Det finns ju så många fördelar med Twitter som kommunikationskanal, att jag är förvånad över att SL, trots hjälp av PR-byrå, inte aktiverat sig där än. Man behöver ju inte vara Twitter-användare själv för att dra nytta av vad ett Twitterkonto publicerar, man kan ju följa det mha RSS, om SL skulle twittra ut t ex trafikstörningar. Trafikstörningar är något som de flesta kollektivresenärer i Stockholm är väldigt intresserade av, eftersom de inträffar oroväckande ofta. Det är mycket lättare att sätta upp en push notification på ett Twitterflöde än att försöka få en notifiering om när något uppdateras på http://storningsinformation.sl.se. Ett tips – få dem att fixa så att störningsinformationen som publiceras även går ut som tweets, det är väl en bra början?

Nu blev nästan hela det här inlägget om SL i stället för om #FF/#FFSE, sorry ’bout that. Men kan vi inte alla försöka övertala SL om att komma igång? De är såå välkomna till Twitter!

PS. Deportivo, Twitterkontot ni länkar till från er webbsida:

_Deportivo Twitter

PS 2. Ser att Deportivo var inblandade i Starbucksintroduktionen i Sverige – bra jobbat! Kan ni inte pusha lite för en shop i centrala Stockholm också? Please.

Uppdatering 3 (11 september): Antal Twitterfollowers för @videren: -1. Note to self: Formulera dig inte med smileys i ärenden där PR-byråer kan vara inblandade, det går inte hem. (jag visste ju i och för sig inte att SL använder en PR-byrå)