#SSWC reser med Google Latitude!

Tomas Wennström skrev i SSWCs Facebook-grupp tidigare i veckan och undrade hur vi skulle kunna följa alla deltagare till Tjärö på torsdag 11 augusti (och kanske även hem på söndagen). Ganska snabbt enades de flesta om Google Latitude som verktyg för detta. Martin Snygg hade en superbra instruktion för hur vi skulle få in flera SSWC-deltagare på en och samma karta, sen var det “bara” att samla in alla användares Google Latitude-IDn och mata in dessa i KML-filen som sedan öppnas i Google Maps.

Först behöver varje person som vill finnas med på kartan sätta upp sitt Latitude-konto på rätt sätt och skicka in sitt ID-nummer. Instruktionen för detta postade jag här.

Sedan ska alla IDn in i den KML-fil som sedan ska användas i Google Maps (eller Google Earth, där det också fungerar). Filen är strukturerad såhär:

<?xml version="1.0" encoding="UTF-8"?>
<kml xmlns="http://www.opengis.net/kml/2.2" xmlns:gx="http://www.google.com/kml/ext/2.2" xmlns:kml="http://www.opengis.net/kml/2.2" xmlns:atom="http://www.w3.org/2005/Atom">
<Folder>
	<name>SSWC People</name>
	<open>1</open>
	<NetworkLink>
		<name>Jan Videren</name>
		<Link>
			<href>http://www.google.com/latitude/apps/badge/api?&amp;user=3327681108210471118&amp;type=kml</href>
			<refreshMode>onInterval</refreshMode>
			<refreshInterval>120</refreshInterval>
		</Link>
	</NetworkLink>
	<NetworkLink>
		<name>Gunnar R Johansson</name>
		<Link>
			<href>http://www.google.com/latitude/apps/badge/api?&amp;user=3572444398267500176&amp;type=kml</href>
			<refreshMode>onInterval</refreshMode>
			<refreshInterval>120</refreshInterval>
		</Link>
	</NetworkLink>

Man kan alltså kopiera en sektion <NetWorkLink>……</NetWorkLink> och stoppa in namn och user ID för varje person, tills man registrerat alla som vill vara med på kartan. refreshInterval är värdet på hur ofta ikonen på kartan ska uppdateras, jag valde varannan minut, jag hoppas det blir lagom när #SSWC1, #SSWC2, #SSWC3, #sswcturbo med flera ger sig iväg imorgon.

När filen var klar, såg jag till att den låg på min Dropbox’s publikt delade mapp för att kunna öppna den från Google Maps och även för att vem som helst ska kunna öppna den i t ex Google Earth om man vill. Just nu (kl 01.50 natten till torsdag) innehåller filen 111 personer.

Sedan gick jag till http://maps.google.com och öppnade URLen http://dl.dropbox.com/u/1543051/sswcpeople.kml som är sökvägen till KML-filen i Dropbox. Då laddas alla personers placering till kartan. Därefter klickar man på Link-ikonen för att få fram embed-koden. Klicka Customize-länken för att få möjlighet att finjustera koden och zooma in kartan för att få den där man vill ha den (på så sätt slipper man se hela världskartan först och sedan behöva zooma in). Kopiera embed-koden och lägg in på valfri webbsida/blogg. Jag lade den här: http://bit.ly/sswc2011.

Tyvärr är det några personers IDn som strular och som vi inte hunnit reda ut tillsammans. Som jag skrev i inlägget jag länkade till lite längre upp finns det ju några felkällor och bara en sån sak som att man kan inaktivera den publika delningen av sin position tillfälligt och sedan aktivera den igen, att det löser problemet för vissa, det känns ju lite instabilt. Vi får hoppas att de flesta dyker upp på kartan imorgon bitti! Men är det någon som rapporterat sitt ID men inte ser sig på kartan, kontrollera gärna en extra gång att Latitude-kontot är rätt inställt.

Det var lite pyssel att få ordning på detta, men det har varit kul. Det är väldigt många som vill vara med på kartan. Synd att min egen plupp på kartan inte kommer röra sig ner till Blekinge imorgon, jag gör ett #SSWC-uppehåll i år, men det var ändå kul att hjälpa till med detta inför eventet! Hoppas ni alla får en fantastisk helg på Tjärö och jag hoppas kunna följa med via hashtagen och förhoppningsvis även en del via Bambuser (?)

SSWC Map